Gdybym miał opisać swoje życie jednym słowem, byłoby to „racjonalne”. Nie wierzę w szczęście, nie liczę na cud, a jak widzę reklamę typu „wygraj milion”, przewracam oczami. Prowadzę małą firmę – montaż klimatyzacji. Trzech pracowników, biały Ford Transit i wieczny brak czasu na odbiór faktur. Hazard? To dla ludzi, którzy nie rozumieją statystyki. Tak mi się przynajmniej wydawało.
Aż do jednej nocy.
To była środa. Nic specjalnego. Wróciłem z montażu pod Warszawą. Zmęczony, głodny, w dodatku klient olał zapłatę – „w przyszłym tygodniu, szefie”. Wiedziałem, co to znaczy. Czekałem już na trzy przelewy. Kasa na koncie firmy? 217 złotych. A czwartek, piątek, sobota – paliwo, żarcie dla chłopaków, ZUS.
Żona poszła spać o 22. Ja siedziałem w kuchni, piłem piwo prosto z puszki i klikałem w telefonie. Nudziło mi się. Przewijałem Facebooka, potem Allegro, potem jakieś głupie filmiki. I wtedy wyskoczył mi baner. Zazwyczaj takie ignoruję. Ale tym razem było napisane coś, co zatrzymało mnie na sekundę: „darmowa kasa na start bez ryzyka”.
Uśmiechnąłem się kwaśno. Ale kliknąłem. Bo co mi tam.
Przeniosło mnie na stronę. Pamiętam, że interfejs był prosty, nie nachalny. Żadnych dzwoneczków i fajerwerków. Przewinąłem w dół, znalazłem informację o vavada bonus za rejestrację i pomyślałem – a, dobra, sprawdzę. Zarejestrowanie się zajęło mi minutę. Adres e-mail, hasło, numer telefonu. Nawet mnie nie weryfikowali na starcie. Wpłaciłem 50 zł z prywatnej karty, dostałem drugie tyle. Razem sto złotych na automaty.
Nie miałem żadnej strategii. Znałem może dwa sloty z czasów, jak byłem na wakacjach w Grecji i z nudów wrzuciłem parę euro w jednorękiego bandytę przy barze. Wybrałem coś z owocami – prosty, klasyczny układ. Stawka? 2 złote za spin. Spokojnie, na przebadanie.
Pierwsze pięć minut: nic. Spadały jakieś wisienki, cytryny, śliwki. Saldo topniało. 100… 90… 80… 70… Czułem, że za chwilę wyjdzie na zero i wrócę do oglądania głupich rolek. Wkurwiałem się tylko, że dałem się nabrać.
A potem – nagle – ekran mignął. Trzy siódemki. Nie pytałem jak, nie pytałem dlaczego. Saldo skoczyło z 68 na 142 złote. Zatkało mnie. Siedziałem z puszką w ręku i patrzyłem, jak licznik rośnie. Serce waliło jak u psa, który zobaczył kota.
Kliknąłem jeszcze raz. I jeszcze. I jeszcze. Trzy głupie spiny – żaden trafiony. Saldo wróciło do 120. Złość. Ale nie odłożyłem telefonu. Przesiadłem się do salonu, żeby nie obudzić żony. Zapaliłem papierosa na balkonie, z telefonem w dłoni. Wiatr wiał, było zimno, a mi pot spływał po plecach.
Zmieniłem grę. Jakiś hot spot z siedmioma liniami wypłat. Postawiłem 5 złotych. Czemu? Bo pomyślałem – skoro przyszło za friko, to mogę zaryzykować.
Zakręciłem. Wypadła kombinacja, której do dzisiaj nie potrafię logicznie wytłumaczyć. Nie wiem, czy to był błąd w algorytmie, czy dzień, w którym wszechświat postanowił się ze mną podroczyć. Na koncie pojawiło się 590 zł. Pięćset dziewięćdziesiąt. Z pięćdziesięciu złotych.
W głowie mi się nie mieściło. Wiedziałem, że to mało w porównaniu do tych historii z telewizji, gdzie ktoś wygrywa mieszkanie. Ale dla mnie, który akurat miał pustą firmową kasę i trzy nieopłacone faktury? To było jak zbawienie.
Wypłata? Jasne, że od razu. Kliknąłem „wypłata na kartę”. Przeszło. Myślałem, że będą problemy, że poproszą o weryfikację, zdjęcie dowodu, rachunek za prąd. Nie. Godzinę później miałem 590 złotych na koncie osobistym. Żadnego druku, żadnego czekania. Pieniądze wpadły, jakby ktoś mi oddał dług.
Od razu przelałem 500 zł na firmowe konto. Zostało 90. Za te 90 kupiłem chłopakom kebaby następnego dnia w trasie. Nie powiedziałem im skąd to mam. Powiedziałem – „premia, bo dobrze robicie”. Marek, mój monter, popatrzył na mnie dziwnie, ale nie pytał.
Żonie też nie powiedziałem od razu. Po tygodniu, gdy firma zaczęła już normalnie dyszeć, kupiłem jej kwiaty i wyjechaliśmy na kolację do knajpy, w której nigdy wcześniej nie byliśmy, bo szkoda było kasy. Przy deserze powiedziałem: „Słuchaj, pamiętasz tę środę, jak spałaś, a ja siedziałem na balkonie?”. Ona tylko przewróciła oczami. Nie opowiedziałem jej całej historii. Nie musiała wiedzieć, że to przez automat.
Czy polecam? Nie wiem. Ale jedno wiem na pewno. Ta jedna akcja z vavada bonus za rejestrację uratowała mi tyłek w najbardziej podbramkowej sytuacji, jaka mi się przytrafiła w tym roku. Nie gram dalej. Nie dlatego, że jestem silny. Dlatego, że doskonale wiem – taka sytuacja nie powtórzy się drugi raz. To nie jest system. To nie jest talent. To była wtopa w kodzie wszechświata.
Spotkało mnie coś, co teoretycznie nie powinno się zdarzyć. Dziś, jak ktoś w magazynie pyta, czy warto, mówię: możesz spróbować. Ale licz się z tym, że największą wygraną nie są pieniądze. Największą wygraną jest to, że masz tyle oleju w głowie, żeby wypłacić, zamknąć aplikację i nigdy więcej nie szukać tego uczucia.
Bo to uczucie – gdy patrzysz na ekran i nie wierzysz własnym oczom – jest jak narkotyk. Działa tylko za pierwszym razem. Potem gubisz pieniądze, spokój i czas.
Ja miałem szczęście. Wypiłem to piwo i odstawiłem butelkę. A na koniec miesiąca – gdy ZUS był opłacony, a chłopaki dostali wypłaty – uśmiechnąłem się do siebie w lusterku Forda Transita. I pomyślałem: chyba jednak istnieje coś takiego jak fart. Tylko nie wiadomo, kiedy przychodzi. I nigdy nie wiadomo, czy to nie był ostatni raz.