Mam na imię Patryk. Mam dwadzieścia sześć lat i od dwóch lat pracuję w call center. Tak, tego, gdzie dzwonisz, żeby zrezygnować z umowy, a i tak próbują ci wcisnąć nową. Tylko że ja jestem po drugiej stronie słuchawki. Dzwonię do ludzi, opowiadam o promocjach, słucham, jak zamykają mi telefon przed nosem. To wykańczające psychicznie. Ale płacą, a w dzisiejszych czasach każda złotówka się liczy.
Ten poniedziałek był wyjątkowo ciężki. Rozmówca powiedział mi, że jestem „bezużytecznym robolem”, a potem się rozłączył. Szef stwierdził, że moja skuteczność spadła, i muszę zostać po godzinach na „szkoleniu motywacyjnym”. Wróciłem do domu o dwudziestej pierwszej, głodny, zmęczony i wkurwiony. Żona poszła już spać. W kuchni czekała na mnie sucha kanapka. Zjadłem, napiłem się wody i usiadłem przed komputerem.
Nie mogłem się uspokoić. Włączyłem YouTube, ale nic nie oglądało mi się. Przejrzałem Facebooka – same dramaty. I wtedy wyskoczyła mi reklama. Nie lubię reklam, ale ta przykuła moją uwagę. Kolorowa, mówiła o bonus darmowe spiny vavada bez depozytu. Kliknąłem z ciekawości. Strona załadowała się szybko. Była po polsku, przejrzysta. Znalazłem regulamin – licencja, certyfikaty, wszystko grało.
Zarejestrowałem się w kilka minut. Formularz prosty – mail, login, hasło. Potwierdziłem konto. Od razu dostałem to, co obiecywali – bonus darmowe spiny vavada dla nowych graczy. Czterdzieści spinów bez wpłaty. Pomyślałem – to bezpieczne. Nawet jeśli nic nie wygram, nie stracę ani grosza. A przegrać mogę tylko swój czas, który i tak marnowałem.
Wybrałem automat z motywem kosmicznym. Statki, planety, obcy. Kliknąłem pierwszego spina – nic. Piątego – 4 złote. Dziesiątego – 10 złotych. Uśmiechnąłem się. To było odprężające. Klik, klik, a na koncie rosło. Po dwudziestu spinach miałem 30 złotych. Po czterdziestu – 70 złotych. Wszystko za darmo. Siedziałem w fotelu, piłem colę i czułem, jak napięcie powoli znika.
Bonus się skończył, ale miałem ochotę pograć dalej. Zdecydowałem się na małą wpłatę. 100 złotych – tyle, ile kosztuje nowa gra na Steamie, którą i tak bym kupił, gdybym miał czas. Dostałem za to dodatkowy bonus. Na koncie wylądowało łącznie około 250 złotych. Zmieniłem grę na coś z motywem dżungli. Małpy, liany, złote posągi. Stawka 2 złote. Klikam.
Nagle – trzy symbole bonusowe. Włączają się darmowe spiny z mnożnikiem. Ekran robi się zielony. Pierwszy spin – 20 złotych. Drugi – 60. Trzeci – 150. Siedzę i patrzę, jak licznik rośnie. Czwarty spin – 400. Piąty – 900. Szósty – 1600. Kiedy rundy się kończą, na koncie mam 3900 złotych.
Przetarłem oczy. Odświeżyłem stronę. Dalej było 3900. Zrobiłem zrzut ekranu i wysłałem do żony na messenger. Ona spała, więc nie odpisała. Wypłaciłem wszystko od razu. Przelew przyszedł na konto w ciągu godziny. Siedziałem i patrzyłem na potwierdzenie, nie wierząc własnym oczom.
Następnego dnia rano żona obudziła się, spojrzała na telefon i wpadła do kuchni. „Patryk, co to jest?!” – krzyknęła, pokazując zrzut ekranu. „Wygrałem” – powiedziałem spokojnie. „W bonus darmowe spiny vavada, wczoraj wieczorem”. Patrzyła na mnie, jakbym powiedział, że lecę na Marsa. Potem usiadła i powiedziała cicho: „To prawda?”. Pokazałem jej potwierdzenie przelewu. Zrobiła wielkie oczy i przytuliła mnie.
Co zrobiłem z wygraną? Spłaciłem dług u kolegi – 800 złotych. Kupiłem żonie nową torebkę, o której mówiła od pół roku – kosztowała 400 złotych. Potem kupiłem sobie nowy fotel do komputera, bo stary trzeszczał i psuł mi kręgosłup – kolejne 600 złotych. A resztę – 2100 złotych – odłożyłem na nowy telefon. Stary ledwo dychał, bateria padała po dwóch godzinach.
Czy to zmieniło moje podejście do hazardu? Zdecydowanie tak. Teraz szukam tylko bonus darmowe spiny vavada lub innych promocji bez depozytu. Nigdy nie wpłacam więcej niż 100 złotych. I nigdy nie gram z pieniędzy, których potrzebuję na życie. Bo wiem, że to była loteria. Czysty fart. A na farcie nie buduje się przyszłości.
Najważniejsza lekcja? Hazard może być fajną rozrywką, ale tylko gdy traktujesz go jak rozrywkę. Nie jak sposób na spłatę długów. Nie jak ratunek. Ja miałem szczęście. Ale następnym razem może go nie być. Dlatego teraz – torebka dla żony, fotel dla mnie, telefon w przyszłości. To jest moja prawdziwa wygrana. A reszta – to tylko spiny.
Dziś żona uśmiecha się na widok swojej torebki. Fotel jest wygodny. Telefon – za miesiąc. A ja? Czasem wieczorem, gdy wracam zmęczony po pracy w call center, włączam komputer. Sprawdzam, czy są jakieś bonus darmowe spiny vavada. Czasem kliknę dla relaksu. Czasem wygram 20 złotych. Czasem przegram. I to jest w porządku. Bo największą wygraną tamtego deszczowego poniedziałku nie były pieniądze. Tylko ta chwila, gdy po ciężkim dniu, z kanapką w ręku, pomyślałem sobie: „Patryk, czasem warto zaryzykować”. I zaryzykowałem. I tym razem – wyszło. A teraz? Teraz idę spać. Jutro znowu czeka mnie słuchawka i rozmowy z wkurzonymi ludźmi. I to jest moje prawdziwe życie. Bez hazardu. Bez spinów. Z nadzieją, że kiedyś znajdę lepszą robotę. I to wystarczy.